Danie dla Mola – październik 2018

image_pdfimage_print

2018-10-18, Zalew Podzamcze, Bar u Saszy

Z pola… danie dla Mola

W czwartkowy jesienny wieczór (18 października 2018 roku) Bar u Saszy położony nad malowniczym bychawskim zalewem zamienił się w miejsce gdzie znany nam dobrze Mol swych gości raczył smakołykami prosto z pola.

W wielkim finale kolejnej edycji literacko-kulinarnego konkursu z cyklu „Dla Mola” na pięknie przystrojone stoły, wokół których zasiedli liczni goście, trafiło wiele pysznych dań, których smaki przywoływały wspomnienia z czasów dzieciństwa. Swoimi specjałami biesiadników częstowali: Edyta Frant (kaszotto; inspiracja: wiersz Doroty Szczepańskiej), Magda i Mariusz Piendziowie wraz z Ewą Sprawką (kartofle z ogniska), goście z Zamościa (kulasza – zwana w innych regionach Polski: fusią, fuśką, lemieszką, psiochą, prażuchą; inspiracja: wiersz Doroty Szczepańskiej oraz chleb ze smalczykiem i krężołkami), Hanna Świgno (burocorze/buracarze – placki z buraków cukrowych; inspiracja: wiersza Teresy Tracz), Ewa Nieściór (piernik z cukinii; inspiracja: powieść „Czas pokaże”). Molowi goście – potwierdzili, że najlepszych gospodyń (no i oczywiście gospodarzy) szukać tylko w gminie Bychawa. Spotkanie stało się okazją do integracji w miłej atmosferze, do zatrzymania się i celebrowania chwili w pędzącej codzienności.