Program Konferencji
„W krainie lubelskich produktów tradycyjnych i regionalnych”
28 lutego 2017 roku
Sala S5 (III piętro) Lubelskie Centrum Konferencyjne w Lublinie
ul. A. Grottgera 2, 20-029 Lublin
1100 – 1110 |
Otwarcie konferencji – Sławomir Sosnowski Marszałek Województwa Lubelskiego. |
1110 – 1210 |
Wręczenie laurów promocyjnych dla nowych wyrobów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. |
1210 – 1240 |
Produkcja i sprzedaż żywności pochodzenia roślinnego przez rolników |
1240 – 1310 |
Produkcja i sprzedaż żywności pochodzenia zwierzęcego przez rolników i niewielkich wytwórców na rynek lokalny, w świetle obowiązujących regulacji prawnych – lek. wet. Marek Pawłowski, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Lublinie. |
1310 – 1330 |
Przerwa kawowa |
1330 – 1350 |
Produkty tradycyjne i regionalne w działaniach Samorządu Województwa Lubelskiego – Sławomir Struski, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska. |
1350 – 1410 |
Produkt tradycyjny, a Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, założenia, cele, możliwości promocji oraz wsparcia – Mateusz Winiarski, Zastępca Dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich. |
1410 – 1440 |
Produkty regionalne i lokalne w województwie lubelskim. Potencjał |
1440 – 1510 |
Przykłady produktów tradycyjnych i ich znaczenie w ofercie – Marcin Jurycki, Piekarnia Emark s.c. M.G. Juryccy, Stara Wieś Pierwsza oraz Małgorzata Banaszczyk Gminna Spółdzielnia S.Ch. w Wisznicach. |
1510 – 1530 |
Degustacja produktów tradycyjnych i regionalnych. |