Konferencja dotycząca m.in. wymogów i warunków higieniczno – sanitarnych przy wytwarzaniu i dystrybucji żywności tradycyjnej

image_pdfimage_print
W dniu 28 lutego 2017 roku, w Lublinie odbędzie się konferencja  „W krainie lubelskich produktów tradycyjnych i regionalnych” dotycząca m.in. wymogów i warunków higieniczno – sanitarnych przy wytwarzaniu i dystrybucji żywności tradycyjnej, regionalnej i lokalnej.
Organizowane spotkanie będzie również doskonałą okazją do promocji lokalnych wytwórców rolno-spożywczych oraz ich produktów.
Udział w spotkaniu po potwierdzeniu przybycia na e-mail: rafal.serej@lubelskie.pl, tel: 814 416 538
 
Spotkanie odbędzie się 28 lutego o godzinie 11.00 w sali S5 (III piętro) w Lubelskim Centrum Konferencyjnym, przy ul. A. Grottgera 2 w Lublinie.
Istnieje możliwość skorzystania w pobliżu z odpłatnych parkingów podziemnych. Maksymalna wysokość samochodu 2 metry.

 

Program Konferencji

 „W krainie lubelskich produktów tradycyjnych i regionalnych”

28 lutego 2017 roku

Sala S5 (III piętro) Lubelskie Centrum Konferencyjne w Lublinie

ul. A. Grottgera 2, 20-029 Lublin

1100 – 1110

Otwarcie konferencji – Sławomir Sosnowski Marszałek Województwa Lubelskiego.

1110 – 1210

Wręczenie laurów promocyjnych dla nowych wyrobów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.

1210 – 1240

Produkcja i sprzedaż żywności pochodzenia roślinnego przez rolników
i niewielkich wytwórców na rynek lokalny, w świetle obowiązujących regulacji prawnych – lek. wet. Piotr Pietura, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie.

1240 – 1310

Produkcja i sprzedaż żywności pochodzenia zwierzęcego przez rolników i niewielkich wytwórców na rynek lokalny, w świetle obowiązujących regulacji prawnych – lek. wet. Marek Pawłowski, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Lublinie.

1310 – 1330

Przerwa kawowa

1330 – 1350

Produkty tradycyjne i regionalne w działaniach Samorządu Województwa Lubelskiego – Sławomir Struski, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska.

1350 – 1410

Produkt tradycyjny, a Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, założenia, cele, możliwości promocji oraz wsparcia – Mateusz Winiarski, Zastępca Dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.

1410 – 1440

Produkty regionalne i lokalne w województwie lubelskim. Potencjał
i możliwości rozwoju w oparciu o przykłady, możliwości współpracy
w ramach istniejących organizacji – Elżbieta Wójcik, Prezes Lubelskiego Oddziału Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

1440 – 1510

Przykłady produktów tradycyjnych i ich znaczenie w ofercie – Marcin Jurycki, Piekarnia Emark s.c. M.G. Juryccy, Stara Wieś Pierwsza oraz Małgorzata Banaszczyk Gminna Spółdzielnia S.Ch. w Wisznicach.

1510 – 1530

Degustacja produktów tradycyjnych i regionalnych.