Nasze pierogi na Międzynarodowym Festiwalu Smaków w Lublinie

Już jutro, w piątek 10 września lublinianie będą mogli spróbować naszych pysznych bychawskich pierogów. Największy festiwal smaku w Polsce rusza już 10 września. Potrwa trzy dni. Oprócz występów i koncertów na Starym Mieście w Lublinie pojawi się Miasteczko Smaku zbudowane z ekologicznych, drewnianych domków. Tak, jak przed wiekami na straganach staną kupcy i producenci wspaniałych polskich przysmaków. Na stołach i w specjalnych ladach pojawią się słynne sery zagrodowe, domowe wędliny, ryby, chleby, przetwory, domowe piwa, kwasy chlebowei oczywiście nasze pierogi. Na Scenie Smaku odbywać się będą prezentacje kulinarne, pokazy, wystąpią zespoły pieśni tradycyjnych. Prezentację bychawskich pierogów zaplanowano w piątek na godzinę 17.00. Wystąpi Orkiestra Dęta „Henryczki”, zespół Gałęzowiacy oraz „Klub Seniora” z Bychawy. Zapraszamy!
alt

Europejski Festiwal Smaku
Program
piątek 10 wrzesień 2010

Godz. 12.00 Rozpoczęcie konkursu Smaki Lubelszczyzny – restauracja Czarcia Łapa.
Godz. 15.00 Otwarcie festiwalu na Scenie Smaku, pokaz florystyczny, Koło Florystów Polskich przy SITO w Lublinie.
Godz. 15.15 Rozpoczęcie konkursu Smaki Lubelszczyzny w kategorii zawodowcy – Scena Smaku.
Godz.16.30 Lubelski smak: Janów Lubelski: sery zagrodowe, karp z kopciuchy.
Godz. 17.00 Lubelski smak: Bychawa: pierogi z orkiestrą dętą w tle.
Godz. 17.45 Lubelski smak: Krynice: pączki kapuściane, pokazy bicia oleju, występy muzyczne.
Godz. 18.00 Wystawa Tadeusza Kantora w Galerii Gardzienice.
Godz. 18.30 Lubelski smak: Słowiański Gród: Wczesnośredniowieczne jadło.
Godz.19.15 Europa na talerzu: Ismael Hernandez Suarez, Hiszpania i Kamil Kotarski, Polska: Rabo de Toro – Scena Smaku.
Godz.19.45 Malowanie obrazu „Targ rybny w Lublinie” przed sceną.
Godz.20.00 Koncert Kapeli ze Wsi Warszawa.

Więcej informacji, dokładny program trzech dni festiwalu, zdjęcia, video na oficjalnej stronie festiwalu:www.europejskifestiwalsmaku.pl