Umocnione brzegi zbiornika, szerokie ścieżki spacerowe, oświetlenie LED oraz monitoring to tylko część rozwiązań poprawiających bezpieczeństwo i komfort użytkowników zalewu

Okolice ruin i zalewu to jeden z najchętniej odwiedzanych przez mieszkańców teren. Oddalony od głównych ciągów komunikacyjnych, jest miejscem odpowiednim do odpoczynku w ciszy i na świeżym powietrzu. Sytuacja wywołana pandemią COVID-19 pokazała nam jak ważne jest stworzenie takiego miejsca rekreacji. Dlatego też ogromnie cieszymy się, że dzięki przeprowadzonej inwestycji, z terenu zalewu można będzie korzystać bez względu na pogodę informuje Burmistrz Bychawy.

Nowe, szerokie ścieżki spacerowe zapewniające dostęp zarówno osobom niepełnosprawnym, poruszającym się na wózkach inwalidzkich jak i rodzin z dziećmi, nie będą już straszyły błotem. Zostały one wykonane z geokraty, dzięki czemu zapewniony zostanie swobodny spływ wody. Materiał ten jest bardzo odporny na niekorzystne warunki atmosferyczne. Nie zanika w gruncie oraz zachowuje środowisko w naturalnym stanie. Kolejną jej zaletą jest możliwość wypełnienia trawą. W ten sposób łatwo zachować naturalny wygląd i uniknąć „betonowania” kolejnej przestrzeni. Co ważne geokrata jest bezpieczna dla środowiska i można poddać ją recyklingowi. Dzięki zastosowaniu takiego rozwiązania zalew pozostanie naturalnie piękny!

Podejmując decyzję o modernizacji zalewu, a zwłaszcza jego wyglądzie i funkcjonalności kierowaliśmy się potrzebą osiągnięcia kompromisu, który sprosta wymogom stawianym przez spacerowiczów czy wędkarzy. Odsuwając ścieżki spacerowe od linii brzegowej, osiągnęliśmy sytuację w której obie te grupy mogą korzystać z terenu bez szkody czy dyskomfortu drugiej strony. Cieszymy się, że zarówno wędkarze jak i spacerowicze mogą w komfortowych warunkach rozwijać swoje pasje. Zamontowany monitoring, a także oświetlenie terenu sprawiają, że teren ten jest bezpieczniejszy. Oczekiwania mieszkańców dotyczyły również utworzenia plaży i kąpieliska. Jednak warto wspomnieć, że w 2004 roku zalew został poddany modernizacji, podjęto również próbę przywrócenia kąpieliska. Przeprowadzono odmulenie zbiornika, a kwatera pływacka została zapiaszczona. Niestety rozwiązanie to nie przyniosło oczekiwanego efektu. Z uwagi na gliniasto-pylasty charakter podłoża zbiornika wodnego oraz niewielki ruch wody, utworzenie kąpieliska jest wręcz niemożliwe.

Nasz zalew zyskał nowe oblicze dzięki środkom pozyskanym z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego programu operacyjnego województwa Lubelskiego 2014-2020. Całkowity koszt zadania wynosi 1 519 504,20 zł z czego 1 176 265,44 zł to kwota uzyskanego dofinansowania.