5.12.2015 r. Cech Rzemiosł Spożywczych organizuje I Festiwal Promocyjno-Edukacyjny w Krzczonowie na temat kwaszenia i kiszenia produktów oraz ich przechowywania z wykorzystaniem tradycyjnych sposobów konserwowania żywności. Serdecznie zapraszamy wszystkie osoby kochające i ceniące dobre smaki zachowane dla pokoleń.
W programie:
- całodzienne widowisko z kwaszeniem i kiszeniem różnych produktów
- pokazy kulinarne przeprowadzone przez lubelskich kucharzy
- zabawy integracyjne dla dzieci i młodzieży
- szkolenie z zakresu podstawowych zasad sanitarnych, potrzebnych przy realizacji kiermaszy i wystaw.
Konkursy:
- najlepszy produkt własnoręcznie kiszony
- najlepszy produkt w kategorii produktu tradycyjnego –wypiek z użyciem surowców kwaszonych, np. kulebiak, Piróg z kwaszonymi jabłkami, gruszkami
- najładniejsze stoisko
W każdym z konkursów niezależna komisja przyzna po 3 miejsca z nagrodami a dla pozostałych przewidziano nagrody pocieszenia.