KWASZENIAKI I KISZENIAKI, czyli I Festiwal Promocyjno-Edukacyjny w Krzczonowie na temat kwaszenia i kiszenia produktów

image_pdfimage_print
5.12.2015 r. Cech Rzemiosł Spożywczych organizuje I Festiwal Promocyjno-Edukacyjny w Krzczonowie na temat kwaszenia i kiszenia produktów oraz ich przechowywania z wykorzystaniem tradycyjnych sposobów konserwowania żywności. Serdecznie zapraszamy wszystkie osoby kochające i ceniące dobre smaki zachowane dla pokoleń.
2015-12-04 kwaszeniaki kiszeniaki 550
W programie:
  • całodzienne widowisko z kwaszeniem i kiszeniem różnych produktów
  • pokazy kulinarne przeprowadzone przez lubelskich kucharzy
  • zabawy integracyjne dla dzieci i młodzieży
  • szkolenie z zakresu podstawowych zasad sanitarnych, potrzebnych przy realizacji kiermaszy i wystaw.
Konkursy:
  • najlepszy produkt własnoręcznie kiszony
  • najlepszy produkt w kategorii produktu tradycyjnego –wypiek z użyciem surowców kwaszonych, np. kulebiak, Piróg z kwaszonymi jabłkami, gruszkami
  • najładniejsze stoisko
W każdym z konkursów niezależna komisja przyzna po 3 miejsca z nagrodami a dla pozostałych przewidziano nagrody pocieszenia.