Pierwsza lodówka miejska w Bychawie! Uruchomiliśmy jadłodzielnię przy Ośrodku Pomocy Społecznej

image_pdfimage_print

Bychawska Jadłodzielnia to miejsce, gdzie okoliczni mieszkańcy mogą podzielić się jedzeniem. Tutaj każdy może zostawić jedzenie – każdy może też po nie sięgnąć. Nieodpłatnie, na zasadzie dobrej woli, aby uratować żywność przed zmarnowaniem, możesz zostawić np.:
– paczkę słodyczy, czekoladę lub herbatę, która nam nie smakuje lub której nie możemy spożyć z innych powodów,
– przetwory własne, np. słoik z zupą, sałatkę,
– warzywa i owoce,
– produkty suche, np. kasze, makarony, ryż, mąkę czy cukier.

Wystarczy, aby produkty były nienaruszone i nieprzeterminowane. Należy zostawiać produkty i dania, które nie przekroczyły daty przydatności do spożycia!

Warto pamiętać, by wszystko było szczelnie i higienicznie zapakowane. Jeżeli zostawiamy w lodówce domowe potrawy w pojemnikach lub przetwory, pamiętajmy o prawidłowym ich opisaniu! Prosimy, aby mieszkańcy, przynosząc różne dania, np. pierogi, ciasta czy zupy, oznaczali, kiedy zostały wykonane oraz ich skład – tak, aby osoba, która bierze takie danie, wiedziała, czy nadaje się ono jeszcze do spożycia.

Nie przynoś alkoholu, surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja oraz produktów, których sam byś nie spożył! Nie kupuj też specjalnie żywności do jadłodzielni.

Chcesz zaangażować się w bychawską jadłodzielnię? Jesteś osobą, której przeszkadza marnowanie żywności i chciałabyś coś zmienić? Działaj śmiało!

– Ratuj żywność – jeśli prowadzisz sklep czy piekarnię, możesz oddać produkty, które nadają się do spożycia!

– Promuj lodówę miejską wśród znajomych i rodziny!

– Poczęstuj się i nie marnuj jedzenia!

– Dostarczaj własne nadwyżki żywności do jadłodzielni!

Dziękujemy serdecznie wszystkim lokalnym Przedsiębiorcom, którzy wyrazili już chęć współpracy w ramach bychawskiej lodówki miejskiej!


fotografie: Karolina Raganowicz